Екологија врсте

Ambrosia artemissifolia L. (familija Asteraceae), је врста из Северне и Средње Америке, која је у Европу интродукована 1800.године, у узорку семена детелине. Једногодишња је биљка, висине од 20-200 cm.

Стабло је усправно, на пресеку четвороугласто,

гранато и густо прекривено длакама.

Листови су у доњем делу стабла наспрамни, у горњем делу наизменични, перасто дељени, густо длакави, са наличја су сивозелени.

 

Цветови су ситни, груписани у гроздасте цвасти. Мушке главице су висеће, полулоптасте, груписане у сложене цвасти. Мушких цветова у главици у просеку има 10-15 и бледожуте су боје и производе велику количину полена. Испод мушких главица, у пазуху горњих листова, развијају се женске цвасти у којима је по један женски цвет.

Амброзија цвета у периоду од јула до септембра. Клија и ниче у априлу и мају, при температури ваздуха од 20-22˚C. Семе у земљишту може да очува клијавост и до 40 година. У народу је позната под називом пеленаста амброзија или лимунџик. У Мађарској је зову парложна трава.Типична станишта ове коровске биљке су рудерална, запуштена места, поред путева, пруга, на насипима и неуређеним двориштима. Као коров улази у поља жита, винограде, воћњаке, баште. Јавља се на комплексима под кукурузом, сојом, шећерном репом. Када се ова инвазивна врста једном појави, уколико се не предузму мере сузбијања, шири се огромном брзином.

 

Штетан утицај амброзије

Последњих година подручје Панонске низије потпуно је освојила коровска врста Ambrosia    artemisiifolia. Присуство полена ове врсте у ваздуху доводи до бурних алергијских реакција што је главни разлог њене непопуларности. Симптоми се најчешће испољавају у горњим дисајним путевима, као што је отежано дисање кроз нос и појачана бистра секреција. Могући су и јачи напади кијања и свраб у очима као и отеченост очних капака. Биљка цвета од јула до октобра али је  највећа концентрација полена амброзије у ваздуху крајем августа и почетком септембра.Алергијски ринитис, коњуктивитис и астма су болести за чија је погоршања амброзија директно одговорна. Полен амброзије је најјачи поленски алерген. Зрела биљка може да продукује више од милион поленових зрна која у себи садрже педесет и два алергогена једињења, од чега су  шест алергена посебно опасни. Поленова зрна путем ветра могу превалити више стотина километара.

 

Знаци алергије

 • кијање (више од 10 пута узастопно)
 • свраб у носу и грлу
 • водени исцедак из носа
 • печење у очима, сузење очију и коњуктивис
 • оток очних капака
 • отежано дисање и упала дисајних путева

 

Сузбијање амброзије

Мере борбе против амброзије могу бити административне, механичке и хемијске. Најефикаснији начин сузбијања амброзије је директно чупање из корена, на површинама где се јављају појединачне биљке. У земљама које имају проблем експанзивног ширења аброзије, основно опредељење сузбијања је физичким методама односно кошењем. Механички третман је посебно значајан на подручјима где су развијена људска насеља, затим подручја око стамбених и пословних објеката, породилишта, школа, дечијих вртића. Биљка се коси пре цветања најмање 5 cm изнад земље. Ако се не коси ниско, израста поново за 20 дана. Употребу хемијских средстава за сузбијање амброзије у насељеним местима треба свести на минимум. Само мање површине које је немогуће косити третирају се еколошки безбедним препаратима, уз перманентно праћење промена на околни живи свет.

 

Како се заштитити

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ?

У време највеће концентрације полена у ваздуху, потребно је:

 • избегавати излазак из куће од пет сати ујутро до десет сати пре подне када је највећа концентрација полена
 • држати затворене прозоре ос аутомобила у току путовања као и прозоре од стана барем у критичним јутарњим сатима
 • пожељно је прати косу пре спавања и често прање руку
 • не треба сушити одећу на отвореном простору
 • избегавати излазакк из куће за време сувих и ветровитих дана
 • стан би требало проветравати када нема ветра

ШТА СЕ МОЖЕ УРАДИТИ У ВАШЕМ ДОМАЋИНСТВУ?

 • Како биљка највише расте на запуштеном земљишту, потребно га је уредити и засадити травом
 • Ако се ради о појединачник биљкама могу се сузбити чупањем заједно са кореном
 • У случају већих површина препоручује се кошење
 • Велике површине под пољопривредним културама треба третирети с одређеним пестицидима

 

Чињенице

Која концентрација полена изазива алергијске реакције?

Код најосетљивијих особа 8-20 поленових зрна у 1m3 ваздуха може да изазове јаке реакције, а само једна биљка амброзије продукује 1-8 милијарди поленових зрна.

Које су предиспозиције?

Код људи не постоји старосна граница за појаву осетљивости на полен амброзије. Најчешће обољевају деца и млади (80% је алергично пре 14-те године). Доказано је да се алергије чешће јављају у породицама које имају позитивну анамнезу алергијских болести, али се не наслеђује тачно одређена алергија. Ако су оба родитеља алергична, вероватност да ће и дете бити алергично је 75%. Дете ће чак бити подложније алергијама ако је алергична мајка.

Поред алергија амброзија изазива и низ других здравствених проблема, као што су респираторне сметње, дигестивне и уринарне сметње (повраћање, стомачни болови, дијареја, уринарне инфекције), реакције на кожи (копривњача коже, ангионеуротски едем, екцем) и главобоље.

 Одакле потиче Амброзија?

Амброзија је пореклом из Северне Америке, у Европу је стигла као слепи путник са робним пошиљкама крајем 19. века. Први податак за АП Војводину датира из 1953 године, када је забележена на потезу између Сремских Карловаца и Новог Сада. Тренутно је ова врста распрострањенија у Европи него у Америци.

Да ли су само људи угрожени?

Амброзија на изазива реакције само код људи, већ и код животиња.

Која је највећа концентрација полена?

Његова максимална концентрација је последњих дана августа (287 и 319 поленових зрна по метру кубном).

Колико дуго полен остаје у ваздуху?

Полен се задржава у ваздуху више од 100 дана, а критична концентрација траје од 30 до 40 дана.

Занимљивости

 • Зрно полена изгледа као куглица са шиљцима,има изузетне аеродинамичке особине и може се преносити ветром и до 300 километара
 • У Канади постоји законска обавеза искорењивања амброзије у вртовима. Градска полиција има споразум са поштарима, који им дојављују у којем врту расте биљка. Казне за власнике вртова који је не искорењују могу бити и неколико хиљада долара
 • У Мађарској се новчане казне крећу и до 5000 еура , уколико се та коровска биљка не уклони са приватног земљишта.
 • Брзина миграције ове биљке  у Европи креће се између 6 и 20 километара годишње.

 

Важни датуми

Пон
Уто
Сре
Чет
Пет
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
July 2018
 

 

 
 

Контакт

 • Булевар Михајла Пупина бр. 16
  21101 Нови Сад
 • Аутономна покрајина Војводина
  Република Србија
 • Телефон: 021/487-4719; 021/487-4541
 • Факс: 021/456-238
 •  
 • ekourb@vojvodina.gov.rs
 
 

 

© 2018 Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине